Tres edificis emblemàtics de Piera

La ruta que us plantegem en aquest certamen s’atura en tres edificis emblemàtics de la nostra vila, tres magnífics exemples que una etapa brillant del nostre passat ens ha llegat a les generacions futures per a què els puguem gaudir.

Com bé sabeu, una de les etapes daurades de la història de Piera va ser el període medieval. En aquells anys la vila va aixecar una església nova, el rei Jaume I feia estada predilecte al seu castell, es van bastir unes muralles noves, es va ‘porxar’ la plaça per acollir el mercat i es va crear un hospital. Piera tenia presència al mapa.  

A partir del s. XX i després d’anys d’un paper més secundari, Piera va tornar a viure un període daurat, una mena de ressorgiment de la seva importància. Hi va contribuir l’arribada del ferrocarril; la recuperació de la vinya; l’augment de la indústria; amb dos sectors claus, el tèxtil i la ceràmic, que produïa obra per tot el país; i un prestigi important de les aigües.

La suma de tots aquests factors van tornar a posar Piera al mapa i alguns pierencs que havien hagut de marxar de la vila per provar sort a fora, sobretot a Barcelona, van tornar per a passar-hi els estius i van deixar la seva petjada en forma de diversos edificis emblemàtics, tres dels quals han arribat feliçment als nostres dies.

Les tres cases comparteixen estil, el noucentisme. Moviment posterior al modernisme que recupera tot allò que té a veure amb els clàssics, romans i grecs: les seves columnes, les seves línies rectes i harmòniques i sobretot un fort caràcter mediterrani, heus aquí el perquè va quallar amb tanta força al nostre país.

Els tres promotors de les cases que visitem, l’empresari d’hidrocarburs Víctor Riu Ribera, el pioner veterinari Josep Vidal “Pepus”, i l’enginyer i empresari del sector elèctric Vicenç Solana Mata, van aixecar o reformar les seves respectives cases entre el 1929 i el 1935.

Podem dir que són cases ‘germanes’, atès que totes tres van ser aixecades gairebé al mateix moment, compareixien  l’estil noucentista, la trajectòria dels seus promotors i a més a més les tres atresoren esgrafiats de l’artista Ferran Serra i Sala que hi va gravar, per a la posteritat, rellotges de sol i altres ornaments.

Els espais

Cal Pepus

L’any 1933 el prohom de la vila Josep Vidal, un dels introductors de la penicil·lina durant la postguerra, va convertir un antic celler en xalet d’estiueig. La casa, d’estil noucentista, té un porxo i un jardí al cantó de llevant. El portal data de 1819 i a la façana hi destaquen dos rellotges de sol de Ferran Serra i Sala.

Torre Solana

L’any 1935, l’industrial barceloní Vicenç Solana, fill d’una pierenca, va construir aquesta imponent torre noucentista decorada per l’esgrafiador Ferran Serra i Sala amb un rellotge de sol i coronada per una galeria arcada. Actualment és propietat de la família Gross-Montserrat.

Cal Víctor Riu

L’any 1928, l’empresari pierenc Victor Riu Ribera va encarregar aquesta casa a l’arquitecte Enric Catà  i Catà. La façana, decorada per Ferran Serra i Sala, conserva a l’entrada el portal adovellat de l’antic convent de Trinitaris (segle XII) amb la creu patent de l’orde.