Gala lírica

Els amants de la lírica gaudiran de valent amb aquesta selecció d’àries i duets d’òpera i sarsuela que inclou algunes de les partitures més famoses de tots dos gèneres. La proposta que han dissenyat el baríton Àngel Òdena i la soprano Sara Blanch parteix d’un programa musical que alterna Giménez i Nieto, Verdi i Moreno Torroba per convertir el concert en una vetllada inoblidable i una experiència de la qual el públic sortirà, inevitablement, amb el cap farcit de melodies i potser –qui ho sap?- dels records que aquestes els hagin motivat.

Intèrprets

  • Àngel Òdena, baríton
  • Sara Blanch, soprano
  • Marco Evangelisti, piano

Un espectacle presentat per Marcel Gorgori i Roger Alier

Repertori

I PART

Giménez / M. Nieto

”Me llaman la primorosa” (romança de la sarsuela “El barbero de Sevilla”)

Verdi (1813-1901)

“La traviata”

”Di Provenza il mar“(ària de Germont)

”E`strano!…Sempre libera“ (ària de Violetta)

“Pura si comme un angelo” (duo de Violetta i Germont)

II PART

Moreno Torroba (1891-1982)

“Ay, mi morena” (romança de la sarsuela “Luisa Fernanda”)

Verdi (1813-1901)

“Rigoletto”

”Caro nome” (ària de Gilda)

”Cortgiani, vil razza dannata” (ària de Rigoletto)

“Tutte le feste al tempio” (duo de Gilda i Rigoletto)

Currículums

Àngel Òdena, baríton

La seva gran versatilitat com a intèrpret l’ha dut a interessar-se per un gran ventall estètic, inclòs un considerable repertori d’oratori i música vocal-simfònica, encara que, sens dubte, el terreny en el qual més s’ha prodigat és l’operístic. En aquest camp, va debutar el 1994 amb “La bohème” al Teatre Petruzelli di Bari, on va començar una carrera que actualment inclou més de cinquanta títols. En l’àmbit del bel canto romàntic, ha incorporat òperes de Rossini com “Il barbiere di Siviglia”, “La cenerentola”, “Il viaggio a Reims” “L’italiana in Algeri”. De Donizetti ha cantat “L’elisir d’amore”, “Anna Bolena”, “Maria Stuarda”, “Don Pasquale”, “La favorita”, “Lucia di Lammermoor”, “Il duca d’Alba” i “Roberto Devereux”.

Del repertori clàssic, ha interpretat òperes de Haydn i de Mozart. Les facultats vocals i interpretatives d’Àngel Òdena l’atansen especialment a les òperes de Giacomo Puccini, de qui ha interpretat “Turandot”, “Madama Butterfly”, “La bohème”, “Le Villi”, “Il Tabarro” i “Manon Lescaut”. També ha cantat altres dos clàssics del verisme, “Cavalleria rusticana” i “Pagliacci”. Les seves incursions en el repertori francès han estat “Roméo et Juliette”, “Faust”, “Samson et Dalila”, “Thaïs”, “Werther” i un dels seus grans personatges, Escamillo de “Carmen”.

L’òpera no s’entén sense Verdi -un dels compositors preferits del baríton tarragoní-, de qui ha cantat “Falstaff”, “La traviata”, “Un ballo in maschera”, “Simon Boccanegra”, “Otello”, “Don Carlo”, “Il trovatore”, “Aida”, “Macbeth”, “Attila”, “Nabucco” i “Rigoletto”. Del repertori alemany, ha interpretat “Elektra”, “Lohengrin”, “L’or del Rin”, “Tannhäuser” i “Tristan und Isolde”. També ha interpretat “Il segreto di Susanna” de Wolf Ferrari i “Edipus Rex” de Stravinsky.

Finalment, una bona part de l’activitat professional d’Àngel Òdena s’ha dut a terme en el repertori de sarsuela.

Sara Blanch, soprano

Nascuda a Darmós (Tarragona), Sara Blanch és soprano lírico‐lleugera. Va acabar els estudis de cant al Conservatori del Liceu de Barcelona i actualment rep les indicacions de la soprano Mariella Devia. Amb 16 anys, va fer la seva primera aparició en una Òpera Jove al Teatre Nacional de Catalunya i posteriorment va participar en diversos programes d’Òpera Studio a Barcelona. Guanyadora de diverses competicions, la seva consagració es va esdevenir al concurs Tenor Viñas 2016, on es va emportar vuit premis.

L’any 2013, va debutar al festival rossinià de Pesaro interpretant el rol de Folleville de l’òpera “Il viaggio a Reims”. El mateix any, va debutar en el paper de la Reina de la Nit de “La flauta màgica” al Teatre de la Faràndula de Sabadell i va guanyar una plaça en l’Escola d’Òpera en el Concurs Mirna Lacambra. El 2015, va debutar al Rossini in Wildbad Opera Festival (Alemanya), en el rol d’Elvira de “L’italiana in Algeri”; hi va tornar el 2016 per interpretar la Comtesse de “Le Comte Ory”. També ha interpretat Norina de “Don Pasquale” de Donizetti, Serpina de “La serva padrona” de Pergolesi, Fanny de “La cambiale di matrimonio” i Berenice de “L’occasione fa il ladro” de Rossini, i Zerlina de “Don Giovanni” de Mozart.

Ha cantat en teatres com la Maestranza de Sevilla, el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, el Teatro de la Zarzuela i el Teatro Real de Madrid, l’Òpera Campoamor d’Oviedo o el Festival de Peralada.

Marco Evangelisti, piano

Neix a Pietrasanta (Lucca). Obté el títol de piano a l’Istituto Musicale Pietro Mascagni de Livorno. Completa la seva formació amb Marco Balderi, Ilio Barontini i el compositor Gaetano Giani Luporini.

Guanya el premi del Laboratorio Lirico d’Alessandria per a mestres col·laboradors i inicia la professió sota el guiatge del director d’orquestra Edoardo Müller. Treballa com a pianista i apuntador en els teatres lírics italians, a la RAI de Milano, la Radiotélévision Suisse de Lugano, l’Ente Lirico Giuseppe Verdi de Trieste i l’Opéra de Monte-Carlo, com a director musical d’escena. Ha estat mestre apuntador del Festival Maggio Musicale Fiorentino, sota la direcció del seu titular, Zubin Mehta. Ha treballat, entre d’altres, amb Semyon Bychkov, Gennady Rozshdestvensky, Bruno Bartoletti, Myung Whun Chung i Gianandrea Gavazzeni. Ha impartit cursos de repertori líric a la Fondazione Arturo Toscanini de Mòdena i als tallers d’expressió i desenvolupament vocal d’Yva Barthélémy. Com a pianista ha col.laborat amb el Festival de Música de Peralada y ha acompanyat les masterclasses de Jaume Aragall, Montserrat Caballé, Raúl Giménez, Raina Kabaiwanska, Luciano Pavarotti, Arrigo Pola i Joan Pons.

Els últims anys ha actuat com a pianista acompanyant en recitals d’òpera i música de cambra en els principals teatres i festivals de l’Estat espanyol, a Europa, als Estats Units i a l’Amèrica Llatina, amb artistes com Ainhoa Arteta, Montserrat Caballé, Mariola Cantarero, Fiorenza Cedolins, María Gallego, Maria Guleghina, Montserrat Martí, Rosa Mateu, Nelly Miricioiu, Elena Obratzova, Isabel Rey, Ana María Sánchez, Jaume Aragall, Josep Bros, Rockwell Blake, Carlos Chausson, Raúl Giménez, Àngel Òdena, Stefano Palatchi, Joan Pons, Juan Jesús Rodríguez, Joan Martín Royo…