Marcel Gorgori, periodista i comunicador

Marcel Gorgori és periodista de ràdio i de televisió. Especialitzat en divulgació, ha creat i presentat diversos programes de referència en l’àmbit de la música, i més concretament de l’òpera, com ara “Nit d’arts”, o “Va d’òpera”, a Televisió de Catalunya (Canal 33), o “Històries de l’òpera”, a la ràdio (Catalunya Música).

Actualment impulsa el segell Simfonova, a través de la qual crea i presenta des de l’escenari grans concerts d’òpera i de música simfònica per tot el país, caracteritzats per la mateixa vocació divulgativa que guia els seus programes (www.simfonova.cat)

En aquesta temporada 2017/1018, ha estrenat el concert “La rebotiga de l’òpera” que, creat i conduït per ell mateix, ha omplert 13 dels teatres i auditoris més importants del país, inclòs el Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

Amb el primer concert del segell Simfonova, titulat “Només per a uns quants?” va omplir també els millors teatres de Catalunya, inclòs L’Auditori de Barcelona.

A banda de amb els seus propis espectacles, Gorgori ha col.laborat també amb el Gran Teatre del Liceu en diverses ocasions, l’última de les quals, fent el guió i la presentació del concert anomenat “A l’entorn de Wagner i el cinema”.

A la televisió, va crear i presentar també el programa “En clau de vi” (Canal 33), que es va mantenir en pantalla tres temporades, i des des d’on va apropar la cultura del vi al conjunt de la societat, amb la col.laboració del sommelier Josep Roca, d’El Celler de Can Roca.

L’èxit de les seves propostes, l’ha empès a escriure diversos llibres.

En el terreny musical, és autor de “Cinc cèntims d’òpera” (que es troba en la seva vuitena edició) i de “Paraula d’òpera”, fets tots dos en conversa amb el crític i historiador Roger Alier, i “Aquella nit a l’òpera”, fet en solitari (del qual acaba de sortir la tercera edició). En l’àmbit del vi, ha publicat “Vins compartits”, fet en conversa amb Josep Roca, d’El Celler de Can Roca (del qual s’han fet fins ara dues edicions).

Es pot seguir tota la seva activitat i també adquirir els seus llibres a www.marcelgorgori.cat

Roger Alier

Roger Alier i Aixalà va néixer a Los Teques, Veneçuela, el 28 de juliol de 1941. Als quatre anys va anar a viure quatre mesos a Nova York i després a Austràlia, a la Nova Guinea Holandesa -on va estudiar amb la seva mare català, castellà, anglès, piano i mecanografia i a Batavia (avui Jakarta, Java) on va aprendre la llengua holandesa.

Un primer viatge a Barcelona, (1948-49) el va fer conèixer Europa (Àmsterdam, París) i després va tornar a Java amb la família fins al 1951. Va cursar el batxillerat i el 1959 va iniciar la carrera de medicina, però va canviar cap a la carrera d’història moderna, que va cursar amb premis d’honor de llicenciatura i de doctorat, amb l’obra “Els orígens de l’òpera a Barcelona” publicada per l’IEC el 1980. Des del 1976 va ser professor de la Univeresitat de Barcelona, i el 1987 va esdevenir professor titular de Música i d’Història de l’Òpera.

Ha escrit diversos  llibres sobre temes operístics, traduccions de diverses òperes al castellà i al català, va col.laborar a la revista “Opera” de Londres (1972-1992) i des del 1987 ha exercit la crítica operística al diari La Vanguardia.

El 1991 va fundar, amb Fernando Sans i Marc Heilbron , la revista “Òpera Actual” de Barcelona i ha estat col.laborador amb Marcel Gorgori d’exitosos programes de ràdio i de televisió a Televisió de Catalunya i a Catalunya Música (2003-2016).

Ha estat divulgador de temes musicals i operístics i ha fet cursos i conferències a moltes localitats de Catalunya i d’Espanya. Ha estat conferenciant de l’entitat de viatges musicals “Fra Diavolo”. del Cercle del Liceu i d’altres entitats com C-Tres.